Японски екип постигна положителни резултати при прилагането на терапия със стволови клетки при паркинсон. Изследователите от Център за изследване и приложение на индуцирани плурипотентни стволови клетки към Университета на Киото започват клинично изпитване с участието на доброволци след успешно приключване на предклиничния етап. Болестта на Паркинсон е хронично прогресиращо дегенеративно заболяване, което засяга около 10 милиони души. При него се развива загуба на невроните, отговорни за синтеза на допамин в мозъка. Отличителен белег на заболяването е появата на постоянен тремор на крайниците, който не подлежи на съзнателен контрол. Отчита се скованост на тялото от болния.

Въпреки напредъка на медицината лечение срещу паркинсон няма. Съществуват медикаменти, които облекчават симптоматиката и забавят прогресирането на болестта при по-голяма част от пациентите. Японският екип предприема експеримент, при който използва плурипотентни стволови клетки, въвеждайки ги в мозъка. Известно е, че стволовите клетки имат потенциала да се развият в различни специализирани клетки, включително и в синтезиращи допамин. Необходими са около 5 млн. стволови клетки, за да се очаква търсения ефект при тази терапия.

Технологията е изобретена от японския екип още през 2006 г., като се използват стволови клетки от възрастни хора, а не от пъпната връв. Авторът на труда е известният Шиная Яманака, който бе удостоен през 2012 г. с Нобелова награда за физиология и медицина. Тя беше присъдена за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки.

В продължение на две години сериозни изследвания на предклиничен етап учените документират значително подобряване на движението и отсъствие на туморни процеси в мозъка. От началото на август е започнало клинично проучване с доброволци, чиято цел е да  гарантира ефективността и безопасността на метода при хора. Тъй като стволовите клетки в немалко количество се получават от самия болен, очакванията за нежелани странични ефекти са минимални. Прилага се и имуносупресиращо лечение, което предотвратява отхвърлянето на останалата част от инжектираните клетки.

Методът използва стереотактична мозъчна хирургия за инжектиране на iPS стволови клетки от лявата и дясната страна на путамена, който е част от базалните моторни ядра на крайния мозък. Путаменът регулира движенията и влияе на обучението при хората. Индуцирани плурипотентни стволови клетки могат да бъдат използвани за терапия на други заболявания, като сърдечна недостатъчност и възрастово свързана макулна дегенерация.