Новини от света

Милиони хора могат да бъдат спасени от нелечима слепота благодарение на британски учени, които са открили специални стволови клетки в очите, пише в. "Дейли експрес". Откритието на специалистите от университета на Саутхемптън може да предизвика революция в борбата срещу очните заболявания, като например свързаната с възрастта дегенерация на макулата – водещата причина за слепота във Великобритания.

В страната дегенеративното състояние засяга един на петима души до 75-годишна възраст. Макулната дегенерация обикновено се проявява след 50-годишна възраст, с течение на времето се влошава и накрая води до пълно ослепяване, като 90% от случаите са нелечими. Авторите на настоящото изследване са открили специални стволови клетки в предната повърхност на окото, които могат да бъдат стимулирани да се държат като чувствителните към светлина фоторецепторни клетки.

Именно тяхната загуба води до необратима слепота. Учените се надяват, че откритието им ще доведе до революционни нови методи на лечение. Изследователите обясняват, че новооткритите клетки са достъпни и притежават изненадваща гъвкавост, което ги прави атрактивен клетъчен ресурс за бъдещи терапии. Въпросните стволови клетки се намират в част от окото, известна като Limbus corneae – тясна ивица в горната очна повърхност между прозрачната роговица и бялата склера.

Изследването на британските специалисти, публикувано в сп. "PLOS ONE", показва, че специалните стволови клетки могат да бъдат извлечени и култивирани и при подходящи условия да бъдат накарани да се държат като фоторецепторни клетки. Още по-важно според специалистите е, че въпросните клетки са налични в очите на възрастните хора, дори и при индивиди на 97 години.

Японски екип постигна положителни резултати при прилагането на терапия със стволови клетки при паркинсон. Изследователите от Център за изследване и приложение на индуцирани плурипотентни стволови клетки към Университета на Киото започват клинично изпитване с участието на доброволци след успешно приключване на предклиничния етап. Болестта на Паркинсон е хронично прогресиращо дегенеративно заболяване, което засяга около 10 милиони души. При него се развива загуба на невроните, отговорни за синтеза на допамин в мозъка. Отличителен белег на заболяването е появата на постоянен тремор на крайниците, който не подлежи на съзнателен контрол. Отчита се скованост на тялото от болния.

Въпреки напредъка на медицината лечение срещу паркинсон няма. Съществуват медикаменти, които облекчават симптоматиката и забавят прогресирането на болестта при по-голяма част от пациентите. Японският екип предприема експеримент, при който използва плурипотентни стволови клетки, въвеждайки ги в мозъка. Известно е, че стволовите клетки имат потенциала да се развият в различни специализирани клетки, включително и в синтезиращи допамин. Необходими са около 5 млн. стволови клетки, за да се очаква търсения ефект при тази терапия.

Технологията е изобретена от японския екип още през 2006 г., като се използват стволови клетки от възрастни хора, а не от пъпната връв. Авторът на труда е известният Шиная Яманака, който бе удостоен през 2012 г. с Нобелова награда за физиология и медицина. Тя беше присъдена за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки.

В продължение на две години сериозни изследвания на предклиничен етап учените документират значително подобряване на движението и отсъствие на туморни процеси в мозъка. От началото на август е започнало клинично проучване с доброволци, чиято цел е да  гарантира ефективността и безопасността на метода при хора. Тъй като стволовите клетки в немалко количество се получават от самия болен, очакванията за нежелани странични ефекти са минимални. Прилага се и имуносупресиращо лечение, което предотвратява отхвърлянето на останалата част от инжектираните клетки.

Методът използва стереотактична мозъчна хирургия за инжектиране на iPS стволови клетки от лявата и дясната страна на путамена, който е част от базалните моторни ядра на крайния мозък. Путаменът регулира движенията и влияе на обучението при хората. Индуцирани плурипотентни стволови клетки могат да бъдат използвани за терапия на други заболявания, като сърдечна недостатъчност и възрастово свързана макулна дегенерация.